2014. április 1., kedd

Könyves poszt

Üdv mindenkinek!

Elég régen jelentkeztem blogügyileg, de mostanság újra érzem a késztetést, hogy írjak. Elég sok minden maradt ki innen, ebben a bejegyzésben az idei olvasmányaimra fogok koncentrálni.

5. George RR. Martin: Lázálom

George RR. Martin különleges vámpírregénye, amit még Karácsonyra kaptam. Szenteltem már neki egy teljes bejegyzést, a taglalását ezúttal engedelmetekkel mellőzöm.

Értékelés: 4,3/5

4. Franz Kafka: Átváltozás

Kafka groteszk novellája egyszerre humoros és egyben elgondolkodtató, borzasztóan lesújtó. Megjelenik a műben a kiszolgáltatottság, kirekesztettség eszménye. Amíg a fiú dolgozni képes, kihasználják, aztán amikor képtelenné válik a munkára, mindenki elfordul tőle...

Értékelés: 2,5/5

Igazán mély nyomot nem hagyott bennem, a sztorit rövidebb keretek közé is lehetett volna szorítani. A mondanivaló átjött, de nem igazán fogott meg a mű.

3. Thomas Mann: Márió és a varázsló

Mann novellája, már jobban tetszett, mint Kafkáé. Mann személyes tapasztalatairól ír, csak a befejezés költött. A varázsló képében megjelenik a fasizmus eszménye, a másokon való uralkodás, mások írányítására való törekvés. Az erőszakot végül erőszak győzi le, talán jogosan.

Értékelés: 3,8/5

Klasszisokkal jobban tetszett az előzőnél.

2. Bertold Brecht: Kurázsi mama és gyermekei

Középiskolás éveim kedvenc olvasmánya lett. A mű bevezet minket a harmincéves (1618-1648) háború hátországába, egy eddig ismeretlen szögből, egy markotányosnő szemszögéből mutatja be a történéseket. A mű szintén groteszk, a vicces jelenetek keverednek a tragikusakkal. Kurázsi mama még a saját gyerekeinél is előrébbvalónak tartja az üzletet.

Értékelés: 4,7/5

Csak azért nem max pont, mert olvastam volna tovább is :D Egyébként remek elbeszélésmód, jó történet egy jó alapra.

1. Anthony Horowitz: A selyemház titka

A legújabb Sherlock regény, egyelőre pozitív élménnyel tölt el :D Két fejezetnél tartok, nehezen, de megállom, hogy minden nap csak egyet olvassak. Leírás később.

Ennyi lettem volna mára, köszönöm, hogy elolvastad.

Szép napot!

Következő részből: túra a Déli-ponthoz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése